DONA'M CINE IV EDICIÓ

Logotip Dona'm cine IV edició

Qui som

DONA'M CINE és un projecte audiovisual de cinema impulsat a través d’Internet i que va dirigit a totes aquelles dones que vulguin expressar-se a través d'una càmera realitzant un curtmetratge.

El concurs de creació audiovisual va sorgir fa ja 8 anys com a iniciativa d'Entrepobles, associació de cooperació i solidaritat internacional compromesa amb els feminismes i altres moviments socials, i Doble Banda, productora amb una àmplia experiència en cinema i documentals de contingut social, per fer visibles produccions audiovisuals que no tenen espai en els mitjans de comunicació tradicionals i donar veu a dones en el relat de les seves realitats, sabers i rebel·lies.

DONA'M CINE s’ha consolidat com la plataforma de creativitat i cultura on-line, de construccions col·lectives i de mirades feministes diverses que vol fomentar una xarxa d'intercanvi de material audiovisual fet per dones i, alhora, visibilitzar produccions audiovisuals que no tenen espai en els mitjans de comunicació tradicionals. Al llarg de les tres edicions anteriors s'han presentat a concurs més de 150 curts fets per dones.

DONA'M CINE pretén donar veu a dones, en el relat de les seves realitats, els seus sabers i les seves rebel·lies, des de la “pedagogia de la desobediència” per a transformar pràctiques i valors heteropatriarcals.

DONA’M CINE aspira a contribuir en la construcció d’una societat més justa, inclusiva i solidària, que potenciï les relacions d’equitat entre homes i dones, a través de l’audiovisual, com a eina comunicativa per a la transformació social:

  • Visibilitzant les cineastes tant professionals com amateurs, així com de col·lectius de dones creadores

  • Mostrant obres fetes per dones des de la diversitat de mirades feministes

  • Promovent el debat a través dels fòrums del Web, on el públic pot establir un diàleg amb les participants

Des de DONA’M CINE creiem que és important donar a conèixer obres dirigides i liderades per dones. Estem dins un panorama audiovisual dominat per la mirada androcèntrica i heteropatriarcal, des de la producció fins a l’exhibició pública de les obres. Aquesta situació anòmala permet que la creació cinematogràfica estigui pràcticament en mans de creadors homes, la qual cosa té unes clares conseqüències:

  • Històries amb poques protagonistes femenines, on el punt de vista de les dones és pràcticament inexistent i on predominen els estereotips.

  • Històries i temàtiques de i des de les dones, que ens preocupen i ens interessen, queden fora.

  • Perpetua l’absència de referents professionals.

Tenint en compte el poder de les imatges en la societat actual, si aquesta situació no es corregeix tant les generacions presents com les futures tenen i tindran una visió esbiaixada de les diversitats de les dones, fomentant i perpetuant així societats desiguals.

DONA'M CINE té un caràcter internacional, entenent que vivim en un món globalitzat i complex. En la realitat de les dones es barregen el gènere, la classe social, la identitat, el sexe, l'origen, l'ètnia, l'edat, la religió, la territorialitat i els contextos polítics. L'origen de les desigualtats és molt complex, però alhora permet una gran diversitat d’alternatives, rebel·lies i formes de teixir relacions, afinitats, vincles i aliances.

En aquesta IV edició deDONA'M CINE les temàtiques a concurs continuen tenint com a eix central les mirades feministes diverses, des de la transversalitat, la sororitat, la transformació social i la crítica a l’heteropatriarcat.

Una de les temàtiques que proposem des de l’edició anterior posa el focus en les dones activistes i defensores dels drets de les dones, de la seva col·lectivitat i de la natura, en tant que la criminalització de la defensa de Drets és un fenomen creixentment global, amb tendències que s’expressen en diferents graus i contextos, però que comparteixen trets i patrons comuns i, per tant, com en la III edició de DONA’M CINE es manté un dels tres premis que s’atorgarà, el “Premi Berta Cáceres”.

La creació audiovisual facilita l’acceptabilitat del dret a defendre drets i a comunicar a través de la reflexió, la visibilització i la incidència. Les dones defensores estan sent desposseïdes de les seves terres i penalitzades per defensar l'aigua, el territori, els seus propis cossos. Les violències exercides contra les dones, física, simbòlica, emocional, econòmica..., són un dels principals mitjans que permeten mantenir el control sobre l’autonomia de les dones, en un escenari global de conflictes entre l’acumulació de riquesa i la cura al centre de la vida.

Aquesta quarta edició de DONA’M CINE comptem amb la col·laboració de Dones Visuals, La Bonne – Centre de Cultura de Dones Francesca Bonnemaison, Ca la Dona, FemArt, Estudio para la Defensa de los Derechos de la Mujer - DEMUS, Guarango – Cine y Video, SICOM – Solidaritat i Comunicació, Institut de Drets Humans de Catalunya i l’Observatori DESC i, amb el suport de l'Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament.

¿Te gusta esta Web? Claro, es Joomla!